Leave Your Message
Tala Fou Categories
Tala Fou Fa'apitoa

E o'o le tagata i le afa o le tausaga o malafoni i aso taitasi

2024-07-10 09:45:24

aa2h

Saunia e Juliette Parkin, BBC News, East Grinstead
BBC/Juliette
Fai mai James e le tau tamoe tagata i se malafoni i le aso e "maua ai le aoga o le gaioiga faaletino"
O se alii mai West Sussex na ia tautino e tamoe i se malafoni i aso uma o le tausaga e saili ai se tupe mo se fesoasoani mo le soifua maloloina o le mafaufau ua ausia le afa.
James Cooper, mai East Grinstead, na ia faia le luʻitau o le tamoe i le 26.2 maila (42.1km) mamao i aso uma i le 2024.
Na taʻua e Mr Cooper, 36, na ia naunau e faʻaauau pea ma sa fiafia i le isi tausaga o loʻo i luma.
Fai mai a ia: "Ou te fai atu e te le tau tamoe i se malafoni i le aso e maua ai le aoga o le faamalositino - ae ia te aʻu o se avanoa e maua ai se taimi mo aʻu lava. E maua ai se lagona o le filemu ma le manuia."
'ataata i laasaga uma'
O Iakopo, o lē e galue o se faiaoga patino, o loo tamoe e saili tupe mo Samaria alofa.
O le tamoʻe mamao na fesoasoani ia te ia e faʻafetaui ai ona lava faʻafitauli o le soifua maloloina o le mafaufau, e aofia ai se vaitaimi o le atuatuvale i le 2014 ma le 2015 lea na ia fai mai "ua luluina aʻu i loʻu fatu."
Na ia faaopoopo mai: "Ua ou maua ai le mautinoa ma le maufetuunaʻi faalemafaufau. O nai masina o lumanaʻi o le a manaia ae tatou te leʻi toe ulufale i le taumalulu.
"O le a ou faia le mea e tatau ona ou faia e manumalo ai i le tini, ou te ataata i laasaga uma o le ala!"
ba6b
E faatasi i le masina ona auai tagata tamoʻe i le lotoifale i se vaega o lana auala, ma e oo atu i le 80 tagata tamoʻe e auai.
Fai mai le manamea a James o Annabel Crisp: "O se tausaga faigata i le uiga o le suia o la matou masani masani ae e le mafai ona sili atu loʻu mitamita ia te ia.
"O le va'ai atu i le nu'u atoa na ia faia a'o faia le lu'i, o se asiosio mata'ina."
E oʻo mai i le taimi nei ua na o le sili atu i le £ 30,000 o le £ 703,000 faʻamoemoe - e tasi le pauna mo ola uma na maumau i le pule i le ola i le lalolagi i tausaga taʻitasi, e pei ona faamauina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi.
Na amata e James lana lu'i o le malafoni ia Ianuari na o ia lava ae talu mai lena taimi na fausia ai se nuu o tagata tamo'e fa'ata'amilo ia te ia o lo'o mana'o e lagolagoina o ia ma fa'alelei i latou lava.
E faatasi i le masina, e feiloaʻi ai isi tagata tamoʻe i Sasaʻe Grinstead i le Aso Sa e faatasi ma ia i se vaega o lana auala, ma e oʻo atu i le 80 tagata e auai.
Na taʻua e Jim Dorrington, le taʻitaʻifono o East Grinstead Runners: "Ina ia toe faia se malafoni i lea aso ma lea aso, e le mafai ona ou mafaufau i ai!
"E mataina le mea moni o loʻo ia faia pea ma o loʻo ia maua pea le tele o le fiafia mai ai."